Het Hunebedcentrum in Borger organiseert in het winterseizoen vrijwel ieder jaar lezingen en cursussen. De stenencursus is al vele jaren een groot succes. De cursus die gedurende acht of negen wekelijkse avonden wordt gegeven, is bedoeld voor mensen, jong en oud, die iets meer willen weten van Drentse zwerfkeien en aanverwante onderwerpen. De cursus dient ook als opfriscursus voor mensen die eerder aan deze cursus deelnamen, maar waar de behandelde stof en de kennis van zwerfsteensoorten ietwat op de achtergrond is geraakt.

 

 

De moeilijkheidsgraad is aangepast aan het niveau van geïnteresseerden, mensen dus die weinig of nog geen kennis van zwerfstenen en steensoorten hebben.

 

 

De cursusavonden verlopen volgens een vast stramien. Voor de pauze krijgt u afhankelijk van het hoofdonderwerp een inhoudelijk verhaal. Na de pauze volgt een praktisch gedeelte waarbij de deelnemers groepsgewijs proberen om aan de hand van oefenmateriaal zwerfstenen te herkennen. Enige tijd na afloop van de cursus vindt een excursie plaats naar locaties waar stenen en mogelijk ook fossielen gezocht kunnen worden.
 

     

 

 

 

Schriftgraniet_-_Groningen Zandsteen_met_gletsjerkrassen

Schriftgraniet is een bijzonder type graniet waarin het mineraal kwarts op dwarsdoorsnede figuurtjes vormt die aan schrifttekens doen denken. In Scandinavië dacht men vroeger dat het tekens waren van de goden. Zwerfstenen van schriftgraniet zijn in het Hondsruggebied niet erg zeldzaam.

 

Stenen hebben in de ijstijd in het gletsjerijs soms behoorlijke schade opgelopen. Sommige van die beschadigingen bestaan uit afgesleten vlakken met parallele krassen. Men noemt ze gletsjerkrassen. Ze zijn karakteristiek voor transport door ijs. Ook die zijn niet moeilijk te vinden. Vooral op zandstenen zijn gletsjerkrassen vaak fraai zichtbaar.

 

 

 


Op de avonden kunt u gerust uw eigen (zwerf)stenen meenemen om die te laten determineren.

 

De cursussen worden gegeven in het Kenniscentrum opzij van het Hunebedmuseum in Borger.


 

Deelname is mogelijk door opgave bij Harry Huisman (tel. 06-20860705) of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij het Hunebedcentrum bij Harrie Wolters, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

 

 


 

Aanvang van de cursus: In september/oktober wordt het programma voor de komende wintercursus bekend gemaakt. Zie hiervoor het menu-item: Cursusprogramma 

 

De kosten van de cursus bedragen € 70,= te voldoen op de eerste avond.

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2010-heden Kijkeensomlaag.nl
Flag Counter