Waar? Hunebedcentrum - Bronnegerstraat 12, Borger

Wanneer? Zaterdag 12 november 2016
 


Deelname is gratis

 

 

Op zaterdag 12 november vindt voor de vijfde keer de Noordelijke Zwerfsteendag plaats. We vieren dit jaar het eerste lustrum van deze succesvolle ontmoetingsdag voor liefhebbers en belangstellenden van en voor de zwerfsteengeologie. Voor de vijfde maal presenteren een groot aantal zwerfsteenverzamelaars in het Hunebedcentrum hun bijzondere, zeldzame en mooie zwerfstenen en zwerfsteenfossielen.

 

Deze dag is tegelijk een ontmoetingsdag om verhalen en ervaringen uit te wisselen, nieuwe kennis op te doen en vooral ook om elkaar onder een gemeenschappelijke noemer weer eens te ontmoeten of kennis met elkaar te maken.

 

Naast de tafelpresentaties worden er verdeeld over de dag een viertal korte lezingen van een half uur gegeven: twee in de ochtenduren en twee na de lunchpauze. Er blijft dus voldoende tijd over om elkaar te spreken en om de tentoonstellingen te bekijken.

 

Ten overvloede misschien, U kunt natuurlijk ook eigen stenen meenemen om die te laten determineren. Het is maar zelden dat er zoveel zwerfsteenkennis aanwezig is om deze vondsten te bekijken en te becommentariëren.Programma

10.00 uur Inloop en koffie

10.30 uur Welkomstwoord door Harrie Wolters, adjunct directeur Hunebedcentrum

10.45 Lezing door Peter Hofstee over: Variaties onder noordelijke zandstenen

11.30 Lezing door Harry Huisman over: IJskanters en andere bijzondere zwerfstenen

12.15 - 13.30 Lunchpauze en bekijken zwerfsteenexposities

13.30 Lezing Henk Jager over: Mijn aanraking met Oost-Smalandgesteente14.15 Lezing Gerrint Eggink over: Een zwerfsteenwandeling door het centrum van Borger15.00 - 15.30 Bekijken zwerfsteenexposities

 

15.15 - 16.30 Zwerfsteenexcursie door het centrum van Borger

 

Bij de reconstructie van het centrum van Borger zijn op verschillende plaatsen zwerfstenen toegepast als ‘straatmeubilair’. Onder de talrijke zwerfkeien zijn naast een aantal fraaie gidsgesteenten een aantal opvallende en bijzondere exemplaren aangetroffen, waaronder zwerfblokken met bijzondere ijstijdsporen.

 

In het kenniscentrum zijn op deze dag opzij van de gehoorzaal een negental kleine exposities ingericht met zwerfstenen en zwerfsteenfossielen. 
 Wie presenteren hun collecties?
 

 

Hunebedcentrum: Zwerfstenen en fossielen van Ellertshaar in Midden-Drenthe

 

 

Peter de Vries: Lavendelblauwe verkiezelde fossielen van Alteveer (Gr.)

 

 

Luit Dijkstra: Fossielen en zwerfstenen van Noordbroek?

 

 

Peter Hofstee: Gidsgesteenten en andere bijzondere zwerfstenen

 

 

Corrie Molenkamp: Noordelijke zwerfstenen met granaten

 

 

Gelders Geologisch Museum: Rolsteensoorten van Maas en Rijn

 

 

Xander de Jong: Bijzondere kristallijne zwerfstenen

 

 

Berend Jan Grotenhuis: Fluorescerende stenen uit Zuid-Noorwegen en Midden-Zweden

 

 

Henk Jager: Klastische sedimentaire zwerfstenen
 

  

Omdat de ruimte beperkt is vragen we u, als u wilt deelnemen, om een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan reserveren we een plaats voor u. 


 

 

 
© 2010-heden Kijkeensomlaag.nl
Flag Counter